Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Szénhidrátcsökkentett?

Szénhidrátcsökkentett?

Amit a szénhidrátcsökkentett étrendről tudni érdemes

Mi az a szénhidrát?

Tudományos néven szacharidok, melyek a növények által fotoszintézis során termelt szerves vegyületek. Az állati és emberi szervezetekben az energiaszolgáltatásért felelősek, az energia 50-70%-át teszik ki. A szénhidrátok közé főként a cukrok tartoznak, innen is ered a görög szacharid szó, melynek jelentése: édes. Testünk a szénhidrátot glikogén formájában tárolja májunkban és izmainkban, nagyjából 1500-2000 kcal-nyi mennyiségben.

Hogyan kezdődik?

Egy átlagos ülőmunkát végző felnőttnek naponta 600 kcal a szükséglete. Ha aktív életet élünk (sportolunk, sok testmozgást végzünk), ennél jóval többre van szükségünk. A szénhidrátcsökkentett diétának alapjában véve három csoportja van, ez függ a napi szénhidrátbevitel mennyiségétől.

A Ketogén diétában 0 és 20 g közti a szénhidrátbevitel. A közepesen alacsony szénhidráttartalmúnál 20 és 50, míg a liberálisan alacsony szénhidráttartalmú diétában 50 és 100 g közt mozog ez az érték.

Ilyen diéta esetében a testünk nagyon gyorsan (akár pár nap alatt) felélheti összes tartalékát. Ennek eredményeképp hirtelen, nagy mennyiségű súlyvesztést tapasztalhatunk. A fogyás nagyrésze azonban víz lesz, ugyanis a glikogén saját mennyiségének négyszeresét köti meg vízként. Ezt azt jelenti, hogy azt az energiaraktárt fogyasztjuk, amire egyébként minden nap szükségünk van.

Ha ebben az állapotban fizikai aktivitást végzünk, beindul a zsírégetés, azonban a magas vízveszteségnek köszönhetően sokkal fontosabb ilyenkor a hidratáció.

Amit biztosan ki kell zárjunk

Ha ezen diéta mellett döntünk, a fehérlisztből készült kenyereket és péksüteményeket kell elsőként elfelejtenünk. A száraz hüvelyesek a következő helyet foglalják el a listán, ugyanis például a bab és a lencse túl magas szénhidráttartalommal rendelkezik. Az alkohol, szénsavas üdítők és bolti gyümölcslevek is rengeteg szénhidrátot tartalmaznak, utóbbi helyett érdemes például a házilag, frissen facsart alternatívát választanunk. A burgonya a keményítő miatt szintén kiesik a választói kosarunkból. Ezek helyettesítésére inkább lassan felszívódó, komplex szénhidrátokat kell választanunk. Húst, és állati eredetű proteint ellenben fogyasztanunk kell, ugyanis nagy szükségünk van a bennük található vitaminokra és ásványi anyagokra.

Nem okozhat azonban meglepetést, ha valakinél ez a diéta sem válik be. Eltérő génenként és vércsoportonként változik, kinek milyen tápanyagbevitelre van szüksége, illetve hogyan viseli, ha szervezetének „üzemanyagát” nagyrészben kiiktatja étrendéből. A szénhidrátcsökkentett diéta emellett hosszú távon nem tartható, kedvenc ételeink elhagyása pedig komoly lelki terhet is okozhat.

Ha mégis a szénhidrátcsökkentett diéta mellett döntünk, érdemes a fokozatosság elvére hagyatkozni, és nem egyik napról a másikra valami újba fogni. A diéta nem tiltja továbbá a fehérje, és a jó zsírok bevitelét, ezeket helyezzük tehát előtérbe. Ha rövidtávú, gyors fogyás a célunk, ezen diéta remek megoldás, a kulcsszó csupán a mértékletesség!

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészséges életmód

Keresés