Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Menü
Ár:
550 Ft
NEM KAPHATÓ!
Kifutás dátuma:
2025-01-28
Egységár: 5,50 Ft/g
Gyártó: Klorofill Bt.

Egyedülállóan komplex beltartalomú, magas kalcium-, magnézium- és vastartalmú, bio pattogatott amarántmag.

A részleteket lásd alább!

Egyedi HTML modul 1

Kérdés esetén kérem vedd fel velünk a kapcsolatot ide kattintva!

Leírás és Paraméterek

Az inkák igazi kincse

Az amaránt a Föld egyik legősibb kultúrnövénye, amely tanúja volt az Azték és Inka birodalmak felvirágzásának és bukásának. Onnan származik, ahonnan a kukorica, a burgonya, a paprika, paradicsom és a bab érkeztek hozzánk.

Amerika felfedezése előtt az ott élő népek számára alapvető táplálékforrás volt a kukoricával és a babbal együtt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában. Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza. Akkori fontosságát támasztja alá az a feljegyzés is miszerint Monetzuma, az utolsó azték uralkodó, évente 5000 tonna kukoricát és 3700 tonna amaránt magot kapott ajándékba (adóba) alattvalóitól. Rajtuk kívül termesztették a Mayák, az Inkák és más elő-Kolumbiai népek is.

Kolumbuszt követő hódítók sok új növény- és állatfajjal ajándékozták meg az öreg kontinenst, de jó néhányat ott felejtettek. Ilyen volt az amaránt is. Ennek oka talán az lehetett, hogy az őslakók szent, testi, szellemi és lelki erőt adó növénynek tartották, amint a későbbiekben ki is derül, nem alaptalanul. A keresztény Európából érkező hódítók számára az amaránt barbár rituálék eszközének számított. (Pl. lisztjét ember vérrel keverve vallási szertartásokon megették.) Cortez a "problémát" úgy oldotta meg, hogy rendkívül keményen büntette még a termesztését is. Az amaránt visszaszorult Dél- és Közép-Amerika eldugott hegyi falvaiba, ahol termesztésük sohasem szűnt meg, és itt vészelte át - a mai ember szerencséjére - az "újra felfedezéséig" eltelt néhány száz esztendőt. A világtól elzártan élő embereknek köszönhetően volt mihez nyúlniuk az amerikai kutatóknak.

A 70-es évek közepén, az Egyesült Államokban kezdődtek meg a kutatások és ezzel egy időben a termesztést koordináló amaránt centrum megalapítása. Magyarországi meghonosítása mintegy 15 évre tekint vissza, és a 90-es évek elején államilag elismert magyar fajtát is sikerült kinemesíteni. Termesztése - az itthoni ismertség hiányában - idáig teljes egészében export célra történt

Egyedülállóan komplex beltartalom!

Az amaránt mag beltartalmát vizsgálva és összehasonlítva a búzáéval vagy más gabonafélével több vonatkozásban lényeges eltérést mutat:

Fehérje (%)

Lizinhányad (%)

Szénhidrát (mg)

Kalcium (mg)

Vas (mg)

Magnézium (mg)

Amaránt

16

8,5

63

162

10

280

Búza

10

3,5

71

41

3,3

20

Amaránt/búza

160%

243%

89%

395%

300%

1400%

Kukorica

9

2,5

74

20

1,8

7

Rozs

13

4

73

38

2,6

-

Hajdina

12

5,8

72

33

2,8

-

Rizs

7

2,7

77

32

1,6

13

Az amaránt aminosav összetétele harmonikusan kiegyenlített, ennek köszönhetően fehérje tartalma kiválóan hasznosul (75%). Állatkísérletek igazolják, hogy a nyers mag fehérjéinek biológiai értéke magasabb még a legközismertebb fehérjeforrásénál is, ami hőkezeléssel még tovább fokozható.

Amaránt

    75

Tehéntej

    72

Szója

    68

Árpa

    62

Búza

    60

Földimogyoró

    52

Kukorica

    44

Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás.

Nemcsak a gabonák, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amaránt vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számára lehet érdekes, akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles-pontja, hanem a világ lakosságának 20%-át kitevő valamennyi vashiányosnak.

Kiemelendő kalcium tartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer.

Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére és a szívizom működésére.

Ezeket a beltartalmi értékeket még értékesebbé teszi az amaránt gluténmentessége, amelynek köszönhetően lisztérzékenyek számára is elérhető.

Felhasználási módok végtelen tárháza

Étrendünkbe való beillesztése többféle módon is lehetséges:

A nyers, egész mag főzve, enyhén fűszerezve a hajdinakásához hasonló kitűnő köret. Lisztje, kelt tésztában 5-10, egyéb esetekben 10-50%-ban helyettesítheti a búzalisztet.

Kiszerelés: 100g

Tartalmi érték 100 grammra vetítve: Energia kcal/kJ: 359 kcal / 1526 kJ Zsír: 8 g - ebből telített zsírsavak: 2 g Szénhidrát: 63 g - ebből cukrok: 3 g Fehérje: 18 g Só: 0 g

Az étrendkiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot.

Az ebiomarket.hu webáruházban közzétett információk és adatok tájékoztató jellegűek, a weboldal üzemeltetője mindent megtesz azok pontosságáért és teljeskörű voltáért, azonban azokért felelősséget nem vállal. Kérjük hogy amennyiben hibát talál az adatok között, azt jelezze felénk a következő címen: harmonia@ebiomarket.hu

* A webáruházban található termékek üzletünk áruházi készletéből kerülnek kiszállításra. Előfordulhat, hogy a kiválasztott termék az üzletből elfogyott, ez esetben haladéktalanul gondoskodunk a rendelt termék nagykereskedelmi utánrendeléséről és a szállítás teljesítéséről.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az online biobolt (webshop) a paleo, a kompromiszumos, a diabetikus, cukormentes, lisztmentes, gluténmentes, tojásmentes, tejmentes, laktózmentes, organikus élelmiszereket kedvelő és kereső vásárlói igényeket igyekszik kielégíteni melyekhez fontosnak tartjuk a természetes alapanyagokból készített kozmetikumok kínálatát is.

Diabetikus termékek: 

a cukorbetegek és diétázók egyaránt megtalálják üzletünkben a számukra megfelelő egészséges alapanyagokat, édességeket illetve a vércukorszint csökkentést segítő étrend kiegészítőket, gyógynövény termékeket.

Bio-, reformélelmiszerek: 

aszalt gyümölcsök, csírák, cukorhelyettesítők, édesítőszerek, diabetikus termékek, Natrium glutamát mentes ételízesítők/fűszerek, gabonafélék, gluténmentes termékek, lekvárok, mézek, olajok, pelyhek, fasírtporok, puffasztott, extrudált termékek, tönkölytészták, 100%-os gyümölcslevek, szörpök, teák,  gabonakávék, tejtermék-helyettesítők, csemegék.

Gyógynövények: 

étrend-kiegészítők, vitaminok, 100%-os, hidegen sajtolt magolajok, alkoholos kivonatok, kolloidok, gyógyteák, ganoderma termékek, zsírégető, fogyasztó teák, gyógynövényes krémek, balzsamok, fül- és testgyertyák, gyógynövényes krémek. 

Kozmetikumok, krémek: 

natúr szappanok, fürdősók, SLS mentes samponok, tusfürdők, Parajdi és Himalája fürdősók, 100%-os tisztaságú illóolajok. Shea vaj, kakaóvaj, argán olaj, mandulaolaj.

Paleolit termékek:

maglisztek teljes választéka, lisztkeverékek, tészták, édességek, édesítőszerek, csokoládék, kókusztermékek, étrend kiegészítők, vitaminok, homoktövis termékek, goji, natur, sózatlan magok,

Ezenkívül a kompromisszumos paleolit termékek is megtalálhatók: zabpehelyliszt, zabkorpa, zabpehely, magasabb szénhidrát tartalmú maglisztek, aszalt gyümölcsök, zabital, zabkrém. Cukormentes lekvárok, gyümölcslevek.

Öko-tisztítószerek: 

mosódióhéj, mosóparfűm, foszfátmentes folyékony mosószerek, öblítők, folyékony szappan.

Szendi Gábor könyvei, Mezei Elmira és Posta Renáta szakácskönyvei nagy választékban megvásárolhatóak. A könyvek kínálatában további, az egészséges táplálkozással, egészséges életmóddal kapcsolatos fontosabb, napjainkban keresettebb könyvek is megtalálhatóak.

Keresés