Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Menü

És még mindig a GLUTÉN!

És még mindig a GLUTÉN!

Sok agyi rendellenesség társul a glutén fogyasztásával. Annak ellenére, hogy a glutén elsősorban a bélben okoz panaszokat, súlyos következményekkel járhat az agyra is. Számos neurológiai betegséget okozhat és/vagy súlyosbíthatja a gluténfogyasztás. Ezt nevezik glutén-érzékeny idiopátiás neuropátiának...

A glutén a búzában található fehérjék általános neve, ami ragasztóként segít az ételeknek megőrizni alakjukat, ezért kimondottan szeretjük tulajdonságait a konyhában. Egyes emberek érzékenyek a gluténra (gluténszenzitív enteropathia) és ezért nem fogyaszthatják. A glutén sokféle ételben megtalálható, még azoknál is, amelyekről sohasem gondolnánk. Sokszor az együtt tárolással a feldolgozással keveredik glutén az egyébként gluténmentes élelmiszeripari összetevőkhöz, emiatt a szennyeződés miatt hallhatjuk, olvashatjuk azt a figyelmeztetést, hogy nyomokban glutént tartalmaz. Számos esetben tudatosan kerül glutén olyan élelmiszerekbe, amelyekről nem feltételeznénk, ezért nagyon fontos, hogy minden esetben győződjünk meg arról, hogy a választott élelmiszer mit tartalmaz. Annak megállapításához, hogy valami gluténmentes-e, mindenképpen olvassuk el a termék összetevői listáját. Ilyenek lehetnek pl. a sültkrumpli, burgonyacsipsz, levesporok, szószok (a levesek és mártások a rejtett glutén egyik legnagyobb forrása, mivel sok gyártó a búzát sűrítőjeként használja), különféle húskészítmények stb. 

A legtöbb desztillált alkoholos ital és ecet gluténmentes. Ezek a desztillált termékek nem tartalmaznak ártalmas gluténpeptideket még akkor sem, ha gluténtartalmú gabonából készülnek. A kutatások azt mutatják, hogy a gluténpeptid túlságosan nagy ahhoz, hogy továbbadja a desztillációs folyamatot, így a kapott folyadék gluténmentes. A gluténtartalmú gabonákból készült sörök, malátaitalok és maláta-ecetek azonban nem desztilláltak, ezért nem gluténmentesek. 

A gluténmentes élelmiszerek elkészítésekor fontos tehát, hogy elkerüljük a keresztkötést. A keresztkontaktus akkor fordul elő, amikor az élelmiszerek vagy összetevők érintkeznek a gluténnel, általában megosztott eszközökkel vagy közös főzési, tárolási környezetben. Annak érdekében, hogy az élelmiszer biztonságos legyen a lisztérzékenységben szenvedő személy számára, nem szabad érintkezni a glutént tartalmazó élelmiszerekkel.

Olyan helyek, ahol keresztkontaktus fordulhat elő: kenyérpirítók, vágólapok, lisztszitáló, többször felhasznált sütőolaj, megosztott tárolóedényzet beleértve a nem megfelelően mosott edényeket, a búzaliszt sok órán át levegőben maradhat egy pékségben (vagy otthon), és szennyezheti az előkészített felületeket, az edényeket vagy a fedetlen gluténmentes termékeket, nem hitelesített sült termékek pl. "Gluténmentes" áruk egyébként gluténtartalmú pékségektől, tömeges tárolók élelmiszerüzletekben stb.

Nem vagyok lisztérzékeny, fogyaszthatom vígan a glutént?

A glutén negatív egészségre gyakorolt ismert ​​hatása az utóbbi években nőtt. Egy 2013-as felmérésből kiderül, hogy az amerikaiak egyharmada aktívan próbálja megszüntetni a glutént étrendjükből.

Okok, amiért a glutén rossz lehet az ember számára:

1. Amikor a glutén eléri az emésztőrendszert az immunrendszer tévesen úgy vélheti, hogy valamilyen idegen támadótól, például baktériumtól származik. Az immunválasz a bélfal degenerálódását okozhatja, ami tápanyaghiányhoz, különböző emésztési problémákhoz, vérszegénységhez, fáradtsághoz, nem megfelelő növekedéshez és számos súlyos betegség fokozott kockázatához vezet. Ennek súlyos formájáról lisztérzékenység esetén beszélhetünk. Úgy tűnik, hogy a lisztérzékenység az emberek körülbelül 1% -át károsítja, de az időseknél gyakoribb (2% feletti). Vannak olyan vizsgálatok is, amelyek azt mutatják, hogy a lisztérzékenységi arány gyorsan növekszik a populációban. Ne feledje, hogy a gluténérzékenyek nagy része nem rendelkezik hasi tünetekkel, ezért nehézséget okoz a diagnózis. A lisztérzékenységben szenvedő emberek több mint 80%-a nem is tudja, hogy milyen betegségben szenved.

2. Van egy másik tünetcsoport, amelyet glutén érzékenységnek (vagy glutén intoleranciának) neveznek, ami sokkal gyakoribb a lisztérzékenységnél. Bár a glutén érzékenységének nincs egyértelmű meghatározása, alapvetően azt jelenti, hogy valamilyen nemkívánatos reakció van a gluténre, a gluténmentes diéta pedig a tünetek javulását mutatják. A glutén intolerancia esetén nincs negatív, a test szöveteire ható immunválasz, azonban számos tünet hasonlít a lisztérzékenységhez, beleértve a puffadást, gyomorfájdalmat, fáradtságot, hasmenést, valamint fájdalmat a csontokban és az ízületekben.

Az emberek mintegy 40% -a hordozza a HLA-DQ2 és a HLA-DQ8 géneket, akiknél a glutén érzékenység fokozottabb lehet. Tekintve, hogy a glutén érzékenységének nincs egyértelmű meghatározása, vagy a diagnosztizálásának jó módja, az egyetlen igaz tudás, hogy a glutént ideiglenesen eltávolítjuk a étkezésből és figyeljük a test válaszait, a tünetek változását. Amennyiben a tünetek csökkennek, úgy jó eséllyel megtaláltuk a baj forrását.

3. Sok agyi rendellenesség társul a glutén fogyasztásával. Annak ellenére, hogy a glutén elsősorban a bélben okoz panaszokat, súlyos következményekkel járhat az agyra is. Számos neurológiai betegséget okozhat és/vagy súlyosbíthatja a gluténfogyasztás. Ezt nevezik glutén-érzékeny idiopátiás neuropátiának. Egy ismeretlen okból neurológiai betegségben szenvedő betegek vizsgálata során 53 beteg közül 30 (57%) ellenanyagot mutatott a glutén ellen. A legfontosabb neurológiai rendellenesség, amelyet legalább részben a glutén okoz, a cerebelláris ataxia, az agy súlyos betegsége, amely az egyensúly, a mozgás, a beszélgetés stb. funkciókat támadja. Napjainkban ismert, hogy a ataxia számos esete közvetlenül kapcsolódik a glutén fogyasztáshoz. Ezt nevezik glutén-ataxianak, és visszafordíthatatlan károsodást okoz a kisagyban. Van egy ellenőrzött vizsgálat is, amely kimutatja, hogy az ataxia betegek jelentősen javulnak a gluténmentes étrenden. 

Számos más agyi rendellenesség is reagál a gluténmentes táplálkozásra:

Skizofrénia: A skizofrénia egy részének jelentős javulása érhető el a glutén eltávolításával 
Autizmus: Számos tanulmány az autista embereknél a gluténmentes diéta mellett a tünetek javulását látja
Epilepszia: Számos beszámoló mutat rá az epilepsziás betegeknél a glutén eltávolításakor fellépő jótékony hatásra

Ha bármilyen neurológiai problémája van, és az orvosának nincs diagnózisa arról, hogy mi okozza őket ... akkor érdemes megpróbálni eltávolítani a glutént az étkezéséből.

4. Az autoimmun betegségeket az immunrendszer okozza, amelyek megtámadják a testben természetesen megtalálható dolgokat. Számos autoimmun betegség létezik, amelyek a különböző szervrendszerekre hatnak. Mindegyikük a népesség mintegy 3% -át érinti. A lisztérzékenység is egyfajta autoimmun betegség, és a cöliákos betegeknél drasztikusan megnövekedett a kockázata más autoimmun betegségek kialakulásának. Számos tanulmány talált erős statisztikai kötődést a cöliákia és a különböző autoimmun betegségek között, köztük a Hashimotos thyreoiditis , az 1-es típusú diabétesz, a szklerózis multiplex és számos más betegség között. Ráadásul a cöliákia számos más súlyos betegséggel társul, amelyek közül soknak semmi köze az emésztéshez.

Mit lehet akkor biztonságosan enni?

A glutén elvonása nehéz és korlátozó feladatnak tűnhet. Szerencsére sok egészséges és ízletes étel van, amelyek természetesen gluténmentesek! 

Gyümölcsök
Zöldségek
Húsféléki
Halak és tenger gyümölcsei
Tejtermékek
Hüvelyesek és diófélék

A webáruház számos termékkel segíti azokat, akik ki szeretnék zárni a glutént az étkezésükből!

Keresés