Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Egészséges lehet-e a kávé?

Egészséges lehet-e a kávé? Régóta sok kérdőjel kering a kávé és annak fogyasztása körül, nézzük mi hogyan látjuk!

A múltban és napjainkban új tanulmányok is készültek róla, azonban az erről kialakult szakvélemények sosem voltak teljesen egyöntetűek. Na de, a fő kérdés: Egészséges- e a kávé?

A kávé szervezetünkre gyakorolt hatásában az egyik legfontosabb összetevő az, hogy miből készül, és mivel fogyasztjuk. Az egyik elsődleges szempont, hogy szemes kávét vásároljunk, ezáltal láthatjuk alapanyagunk minőségét, állagát. Az előre ledarált, valamint instant kávék összetevői már sajnos nehezebben lekövethetőek, utóbbinál a hozzáadott cukor és tejpor mennyisége sem tudható biztosan. Természetesen otthon darált és frissen főzött kávénkat is ízesíthetjük cukorral és tejjel, de mint minden területen, itt is fontos a mértékletesség.

A kávét egyébként legtöbben a benne található serkentőleg ható pszichoaktív vegyület, a koffein miatt fogyasztják. Ha mértékkel viszünk be koffeint, az javíthatja kedvünket, emésztésünket, illetve jó hatással lehet a mentális és fizikai tevékenységünkre is. Fontos azonban megjegyezni, hogy adott mennyiségű koffein minden szervezetre másképp hat, így egyénenként eltér, hogy az előbb felsorolt pozitív, vagy inkább negatív hatásokat idézhet elő.

Ilyen negatív hatás például az inszomnia (álmatlanság) is. Ha az elegendőnél több koffeint viszünk be szervezetünkbe, az tovább tart minket ébren, felboríthatja alvásunk ritmusát, és ha végre sikerül elaludnunk, akkor sem lesz optimális mennyiségű és minőségű alvásunk. Előidézhet továbbá magas vérnyomást, ám ez inkább csak azoknál jellemző, akik nem fogyasztanak rendszeresen koffein tartalmú italokat.

Pozitív hatások?

Sok tévhittel ellentétben a kávé rendelkezik pozitív hatásokkal is, például elősegítheti a zsírégetést, valamint serkent bizonyos agyi tevékenységeket, többek között javítva a rövidtávú memóriát. Egy csésze fekete kávé 2-5 kalória cukrot tartalmaz, azonban egy amerikai egyetem kutatói szerint akár 1300 féle antioxidánst is tartalmazhat, jóval többet, mint egyéb élelmiszerek. A mérsékelt kávéfogyasztás továbbá napi 20%-kal csökkentheti a szívproblémák kialakulását.

Mennyit fogyaszthatok?

Napi 1-2 csésze fekete kávé után a pozitív hatásokat érzékelhetjük, a negatív hatásoknak pedig nyoma sincsen. Fontos azonban odafigyelnünk, hogy lehetőleg közepesen pörkölt kávét fogyasszunk, ugyanis azoknak magasabb tápértékük. Előny lehet még az arabica kávé fogyasztása, ugyanis alacsonyabb a koffeintartalma.

A kávézás tehát nem hat negatívan sem az életvitelünkre, sem élettartamunkra, de ha emellett a tevékenység mellett döntünk, testünk szempontjából mindig a minőség kell első helyen álljon.

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészséges életmód

Keresés