Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Mit esznek a vegánok?

2020. 09. 13. 19:58:06
Mit esznek a vegánok? Sok húst és állati eredetű termékeket fogyasztó egyén szinte képtelen megbirkózni a tudattal, hogy van élet ezeken az alapanyagokon túl is. A „mit eszik egy vegán?” kérdésre nagyon egyszerű válasz, hogy „mindent, ami ezeken a kategórián kívül esik”. De pontosan mi is az a külső halmaz?

Az alapok

Zöldség, gyümölcs, gabonafélék, diófélék, magvak, hüvelyesek.

A vegán étrend hat alapkövét képezik az előbb felsoroltak. Ezek különféle kombinációja, fűszerezése és elkészítése pedig egy megunhatatlan választéklistát biztosít ezen életstílus képviselőinek. Első olvasatra valóban bonyolult lehet elképzelni, hogy hogyan alkothatunk ezekből változatos ételeket, azonban a megoldás sokkal egyszerűbb és kézenfekvőbb, mint azt gondolnánk. Egy kis tervezéssel és odafigyeléssel pedig azonnal elűzhetünk bármiféle hiányérzetet. A növényi alapanyagokat akár saját kertünkben is megtermelhetjük, ezzel saját magunknak is megnyugvást okozva, hiszen tudni fogjuk, honnan került az étel asztalunkra.

Hús helyett…?

Fontos leszögeznünk azt, hogy a hús sosem magától olyan ízű, amilyen. A megfelelő fűszerezés, illetve elkészítés juttatja fogyasztható állapotba, így nem nehéz rájönnünk arra, hogy egy jól ízesített vegán étel fogyasztása pontosan ugyan olyan jó érzést okoz, mint egy frissen sütött oldalasé.

Természetesen akadnak olyan vegán alapanyagok, melyek akár állagban, akár ízvilágban tökéletesen helyettesíthetik a húst. Ilyen például a szejtán, vagy a szója, amelyekből készítenek kolbászt, tofut, sőt akár még virslit is. Előbbi ismert még „búzahús” néven is, melyet alapanyagáról, a búzasikérről kapott. Utóbbi a szójababból kinyert szójatej megaltatásával készül, hasonlóan az állati eredetű sajtokhoz. A tofu alapjában véve íztelen és szagtalan, de jól felveszi más fűszerek ízét, így akár ilyen formában is megvásárolható. Érdemes még tudni a szejtánról, illetve főként a tofuról, hogy a vegán étrend kiemelkedő fehérjepótlói, ezáltal nélkülözhetetlen tápanyagokat szolgáltatva számunkra.

Na és a vitaminok? Egészségtelen leszek?

A vegán életmód hatalmas előnye, hogy mivel a növényi eredetű táplálékbevitelen alapszik, így elkerülhetetlen a vitaminok bevitele is. Közkedvelt nassolni való például az avokádó, mely jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, valamint kiváló antioxidáns is.

Ezen felül, sokan nem visznek be elegendő rostot szervezetükbe, amit ez az étrend tökéletesen kiküszöböl. A növények egyébként is könnyebben emészthetőek, így nem lesz bennünk teltségérzet, valamint anyagcserénk is pozitív irányban fog változni. Kizárólag a B-12 nem vihető be ilyen módon, ezért, ha ezen értend mellett döntünk, ennek pótlására érdemes odafigyelnünk.

A vegánság tehát nem az ördögtől való, és szintúgy nem esünk el semmilyen fejlődéshez szükséges tápláléktól sem. Javíthat közérzetünkön, és az állati zsírok elhagyása akár még a súlyvesztést is segíthet beindítani. Azonban, éppúgy, ahogy az állati eredetű táplálkozásban, úgy ezen a területen is figyelnünk kell a szervezett, kiegyensúlyozott étrend megtartására.

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészséges életmód

Keresés