Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Mi is az a laktózérzékenység?

Mi is az a laktózérzékenység?

A laktózérzékenység azt jelenti, hogy a szervezetünkből hiányzik a laktáz enzim, amely egyébként a tejcukor lebontásáért felelős. Fontos azonban kiemelnünk, hogy a laktózérzékenység nem egyenlő a tejérzékenységgel, utóbbi esetben a tejben található cukor helyett a tejfehérjére vagyunk intoleránsak.

Az okai

Három nagy csoportra oszthatjuk azt, hogy az intolerancia mikor alakul ki, és mi okozza. Ha már kisbaba korban képtelenek vagyunk megemészteni és hasznosítani a tejcukrot, azt veleszületett laktózintoleranciának nevezzük. Ez azt jelenti, hogy a laktáz enzim már születéskor hiányzik az egyén szervezetéből, és valószínűleg egész élete során intoleráns lesz.

A másodlagos laktózérzékenységet valamilyen gyomor- vagy bélfertőzés idézheti elő. Általában gyulladásos megbetegedések okozzák, de lehet antibiotikum kúra „mellékterméke” is, tehát a tünetek többnyire átmenetiek. Ha az alapbetegséget megkeressük és megfelelően kikúráljuk, általában a szerzett laktózérzékenység is rövid időn belül megszűnik.

Szervezetünk laktázszintje a korunk előrehaladtával folyamatosan csökken. Hat éves kor alatt ezért ritka ezen betegség kialakulása, viszont 20-40 éves kor közt az érték rohamosan lealacsonyodhat, ennek következtében szintén jelentkezhet laktózérzékenység.

Hogyan ismerhetjük fel?

Tejtermékek fogyasztása után gyakorta jelentkezhet puffadás, hasi görcsök, súlyosabb esetben hányás és hasmenés is. Utóbbinak oka, hogy a tejcukor a bélrendszerben ragad, és erős vizet vonzó tulajdonságának köszönhetően a béltartalom a vérből szívott folyadékkal felhígul.

Vizsgálható székletből, labor útján annak vegyhatását megfigyelve. Terheléses-megvonásos próbák, illetve laktóz intolerancia tesztek útján is bizonyítható a diagnózis. Önvizsgálata azonban kerülendő, ugyanis több egyéb intoleranciához (például lisztérzékenység) hasonló tünetekkel rendelkezik.

Kezelése, tünetek minimalizálása

Az első és legegyszerűbb megoldás a tejtermékek teljes mértékű elhagyása. A dolog azonban nem ennyire fekete és fehér. Gyengébb laktózintolerancia esetén érdemes kitapasztalni egyéni toleranciánk mértékét.

Fejlődő világunknak köszönhetően rengeteg laktózmentes tejtermék került piacra, ezeket nyugodtan beleépíthetjük diétánkba. Ezek egyébként épp annyi cukrot tartalmaznak, mint laktóztartalmú társaik, csak már lebontott formában.  Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy ez a megfelelő megoldás, akkor dönthetünk a laktáz enzim szájon át történő pótlása mellett is.

A laktózérzékenység sajnos nem gyógyítható probléma, azonban megfelelő laktózmentes diétával tüneteink minimálisra csökkenthetőek. Ezesetben azonban oda kell figyelnünk a megfelelő kalcium- és D-vitamin pótlásra.

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészséges életmód Laktózmentes

Keresés