Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Alacsony D-vitamin szint – korai halál?

Alacsony D-vitamin szint – korai halál?

Egyre többet hallhattunk már arról, hogy az emberi szervezet egészséges működésében jelentős szerepet játszik a D-vitamin, hatása nem korlátozódik a csontanyagcserére. Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább azt mutatják, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban. Megfelelő mennyiség szükséges belőle ahhoz, hogy a veleszületett és a szerzett immunitásban a sejtek funkcióját aktiválja, ilyen módon csökkentve a gyulladásos folyamatokat és az oxidatív stresszt - életkortól függetlenül...

A The New York Times egy cikkében a legújabb elemzésekre hivatkozással hívta fel a figyelmet arra, hogy azok az emberek, akiknek a vérben mért D-vitamin szintje alacsony, nagyobb valószínűséggel halnak meg idő előtt, mint azok, akiknél ez az érték normális szintet mutat.

Korábbi vizsgálatok arra is utaltak, hogy az alacsony D-vitamin szint megnöveli a mellrák és más rákos megbetegedése valamint a koszorúér-betegség kialakulásának veszélyét.

Még mindig nincs általános egyetértés arról, hogy mit jelent az ideális D-vitamin szint, de a kutatók összesített adatai alapján elvégzett jelenlegi elemzés szerint megállapítható, hogy kilenc nanogramm per milliliter mért vérszint alatt majdnem duplája a kockázata a korai halálozásnak, mint azoknál, akiknél ez az érték 50, vagy magasabb. Az is kiderült, hogy az 50 nanogramm per milliliter feletti érték nem jár további előnyökkel. A tanulmány részletei a  The American Journal of Public Health-on olvasható.

A vizsgálatok egyes változókra is figyelemmel voltak, mint például korra, testsúlyra, fizikai aktivitásra, dohányzásra stb. Volt olyan vizsgálat, amely 17 egyéb kockázatot is figyelembe vett korrekciós tényezőként, de így is megfigyelhető volt az alacsony D-vitamin szint hatása a korai halálra, tehát a következtetés megmaradt.

A Californiai egyetem család és a megelőző orvostudomány professzora Cedric F. Garland szerint - aki a tanulmány vezető szerzője - csekély a veszélye a D-vitamint tartalmazó táplálék kiegészítők szedésének addig, amíg 200 nanogramm per milliliter alatt tartjuk a vérben mért értékszintet.

Vegyük fel tehát a kesztyűt az öregedéssel szemben, melyben a megfelelő D-vitamin szint fenntartása komoly támogatást nyújthat.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Vitamin

Keresés